Ukras šarenog uskršnjeg stola i slatko slana delicija – domaća pletenica je kruščić koji svi obožavaju! Donosimo recept za najmekšu pletenicu; pogledajte što vam je pripremila Lana, učenica slastičarstva.
Recept za uskršnju pletenicu
Sastojci:
- 500g glatkog brašna
- 40g svježeg kvasca
- 100g šećera u prahu
- 300ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 100 g Zvijezda Stolnog
- sol
- vanilin šećer
- limunova korica
Priprema:
- U zdjelu s brašnom dodajte šećer u prahu, razmrvljeni kvasac, rastopljeni Zvijezda Stolni, 4 žumanjka, vanilin šećer, sol, limunovu koricu i mlijeko.
- Laganim pokretima zamijesite srednje čvrsto glatko tijesto .
- Pokrijte i stavite na toplo mjesto da se odmori i digne.
- Odmoreno i dignuto tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Zarolajte ih u valjke i ispletite pletenicu.
- Stavite na lim i opet dižite na toplom mjestu.
- Premažite žumanjkom sa malo mlijeka i pecite na 200°C, 30-40 minuta.