Povodom svjetskog dana jabuka, Lana nam je pripremila ovaj pravi jesenski recept. Švedska pita s jabukama i cimetom aromatična je kombinacija, savršena za hladne dane.
Sastojci
- 250 g Zvijezda stolnog
- 4 jaja
- 15 žlica šećera
- 5 žlica jogurta
- 400 g brašna
- Prašak za pecivo
- 1 kg kiselih jabuka
- 50 g grožđica
- Cimet
- 1 vanilin šećer
Postupak:
Umutiti Zvijezda stolni sobne temperature, žumanjak, jogurt, 4 žlice šećera, brašno i prašak za pecivo.
Dobro zamiješati. Podmazan i pobrašnjen pleh obložiti tijestom.
Na kratko staviti u toplu pećnicu, par minuta na 180°.
Jabuke naribati i nasjeckati na tanke ploške. Posuti cimetom, 5 žlica šećera i kratko dinstati.
Tijesto izvaditi iz pećnice i premazati marmeladom po želji. Rasporediti omekšale jabuke preko tijesta te staviti u pećnicu na 180° na 15 – 20 minuta. Izvaditi, posuti grožđicama i premazati smjesom od bjelanjaka.
Za premaz zamijesiti bjelanjke, 6 žlica šećera i vanilin šećer. Dobro zamiješati i premazati pitu, zatim ju ponovno vratiti u toplu pećnicu još desetak minuta na nešto slabijoj temperaturi dok se premaz od bjelanjaka lagano ne zapeče, odnosno poprimi blago zlatnu boju na vrhovima.
Ostaviti da se ohladi i poslužiti.