Sastojci za biskvit
- 15 jaja
- 37 dag šećera
- 32 dag brašna
- 5 dag kakaa
- Sastojci za kremu
- 8 žumanjaka
- 10 dag šećera
- 300 g čokolade
- 500 g Zvijezda stolni
Priprema biskvita:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izlupati sa šećerom dok se ne dobije lijepa bijela smjesa (francuska meringa). U tu smjesu lagano umiješati žumanjke. Ručno mutilicom umiješati postepeno brašno i kakao koje smo prethodno prosijali. Kada se dobije smjesa bez grudica, oblikovati tanki biskvit na papiru za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 50 do 10 minuta. Ohlađeni biskvit izrezivati u obliku zvjezdica različitih veličina.
Priprema kreme:
Žumanjke izlupati na pari, ne miješati, dok se ne dobije blijedo žuta pjenasta smjesa.
U vružu pjenastu smjesu dodavati čokoladu i miješati dok se ne otopi. Pustiti kremu da se ohladi na sobnu temperaturu a zatim u nju dodati prethodno izrađen Zvijezda stolni. Miksati dok se ne sjedini u nježnu pjenastu smjesu.
Spajati slojeve biskvita kremom. Ukrasiti tortu prema želji meringue smjesom.
Tortu ukrasiti prema želji meringue smjesom.
Sastojci za meringue:
- 8 bjelanjaka
- 750 g šećera u prahu
- Malo soka od limuna
Priprema meringue:
Lupati bjelanjke dok se ne dobije bijeli snijeg, zatim postepeno dodavati šećer u prahu dok se ne dobije željena gustoća kreme.