Pinca je nezaobilazni dio bogatog uskrsnog stola. Kako bi ove godine izgubili što manje vremena na pripremu, a dobili što bolji rezultat, pronašli smo jednostavan i brz recept.
Osim pince i uskrsne pogače, znamo ju još i pod imenom slatki kruh. “Tradicionalno se priprema u vrijeme Uskrsa. Riječ je o dizanom tijestu koje zahtijeva određeno vrijeme da se pripremi”, objasnila nam je Nada Ivanjko, nastavnica slastičarstva pri Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu. Baš zbog toga, dosta nas kupuje već gotovu pincu. Kako to ne biste napravili ovu godinu, ali i proveli što manje vremena tražeći savršeni recept – mi smo ga pronašli za vas.
Stvorite blagdanski ugođaj u domu i zamijesite slatki kruh koji će vas svojim mirisom vratiti u djetinjstvo.
Recept za uskršnju pogaču
Sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 40 g svježeg kvasca
- 500 g glatkog brašna
- 170 g šećera
- 150 g Zvijezda Stolni
- 1 žličica soli
- vanilin šećer
- 2 jaja i 3 žumanjka
- korica od naranče i limuna
- 1 žumanjak za mazanje
Priprema:
- U 1/3 mlakog mlijeka razmutimo kvasac i dodamo žličicu šećera i žlicu brašna. Napravimo kvas koji pokrijemo i pustimo da se digne. Brašno prosijemo u posudu, a Zvijezda Stolni rastopimo i dodamo ostatak šećera, koricu od naranče i limuna, vanilin šećer, sol.
- U dignuti kvasac dodamo brašno, a pomoću ostatka mlijeka mjesimo tijesto i dodamo ostale sastojke. Miješamo tako dugo dok tijesto ne postane glatko, oblikujemo ga u oblik kugle i stavimo u posudu, pokrijemo i stavimo dizati.
- Nakon što se tijesto diglo stavimo na stol razdjelimo na 4 jednaka dijela, oblikujemo manje kugle i stavimo na lim obložen papirom, pokrijemo i pustimo opet da se digne.
- Dignuto tijesto premažemo umučenim žumanjkom i pustimo da se malo posuši, prije pečenja površinu kugle zarežemo na tri dijela. Pečemo na 180 stupnjeva 40 – 50 minuta.
Što je još važno znati o pinci? “Za dobru pincu treba vam topla prostorija i dosta jaja/žumanjaka. U Dalmaciji se u recept često dodaje ružina vodica, dok drugdje vole ubaciti koricu limuna, naranče ili čak malo đumbira”, pojasnila nam je Nada Ivanjko, nastavnica slastičarstva pri Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu.
Ali za pincu se najviše cijeni tradicionalnost pa su i dalje najpopularniji oni jednostavniji recepti.
I za kraj: “Tajna dobre pince je strpljenje, što se tijesto duže diže i odmara, to je pogača ukusnija”, poručila je nastavnica.