Tako kremasta i hrskava

Drugo mjesto natjecanja zauzela Nougat torta

Leonarda Jurić napravila je slatku deliciju od lješnjaka, Nougat tortu koja je osvojila žiri. Donosimo vam recept za ovu slasticu koja je istovremeno i kremasta i hrskava.

Biskvit:

  • 5 jaja
  • 300 g šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml ulja
  • 270 oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice kakaa

Krema:

  • 700 ml mlijeka
  • 2 nougat puding
  • 7 žlica šećera
  • 500 g mascarpone sira
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 100 g mljevenih prženih lješnjaka
  • 2 žlice Nutelle

Ganache:

  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 g čokolade

Priprema kora:

Bjelanjke miksati u čvrsti snijeg pa postepeno dodavati šećer i limunov sok. Miksati dok se šećer ne otopi. Dodati brašno i kikiriki te kuhačom lagano miješati smjesu.

Pripremljenu smjesu izliti u kalup za torte promjera 26 cm. Peći 15 minuta na prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva. Ponoviti postupak za još jednu istu koru.

Priprema kreme:

Žumanjke izmiksati sa šećerom, gustinom i mlijekom. Ostatak mlijeka zagrijati do vrenja pa dodati pripremljene žumanjke. Kremu kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne, zatim premjestiti u veću zdjelu i prekriti prozirnom folijom. Ostaviti da se slegne i rashladi.

U ohlađenu smjesu dodati Zvijezda stolni sobne temperature i dobro izmiksati. Podijeliti kremu na 2 jednaka dijela, u jedan dio dodati na pari otopljenu čokoladu.

Na podlogu za torte staviti prvu koru, premazati ju tankim slojem čokoladne smjese. Posipati sjeckani kikiriki i jednu nasjeckanu Snickers čokoladu. Premazati tortu svjetlom kremom i prekriti drugom korom. Drugu koru na isti način premazati Nutellom, posipati kikirikijem i Snickers čokoladom pa premazati čokoladnom kremom. Cijelu tortu premazati tučenim slatkim vrhnjem i ukrasiti kikirikijem, Snickers čokoladom te čokoladnim i karamel preljevom. Po želji bočne strane ukrasiti usitnjenim keksima i kikirikijem.