Znate li već kakve ćete kolače peći ovog Uskrsa? Ako niste sigurne, imamo tri ideje za slatki blagdanski stol.
Mirisni kolači koji se pripravljaju po starinskim receptima uvijek nas podsjete na djetinjstvo. Iako nam je najdraži dio blagdanskog stola uskrsni doručak – kuhana šunka, kuhana jaja i mladi luk – nikad ne zaboravljamo na najslađi dio blagdanske trpeze.
Ovaj Uskrs će nam svima zasigurno blagdanski stol biti malo ‘siromašniji’ zbog situacije u kojoj se svi skupa nalazimo pa smo pronašle recepte za tri vrste sitnih i suhih kolačića: salenjake, vanilin kiflice i breskvice.
Salenjaci
Sastojci:
• 1 kg brašna
• 1 kvasac u kocki
• 5 dcl mlijeka
• 2 dcl mineralne gazirane vode
• 4 žlice šećera
• 1 žličica soli
• 1 jaje
• 30-40 dag Zvijezda Stolni
Priprema:
Mlijeko i brašno pomiješajte s kvascem. Otopite Zvijezda Stolni i brašno posipajte po dasci. Dodajte mu dva žumanjaka pa počnite mijesiti tijesto. Ako je potrebno, dodajte malo vode dok tijesto ne postane mekano. Ostavite ga da se diže sat vremena.
Preklopite tijesto kao i kod izrade lisnatog tijesta . Prvo po sredini i onda tako preklapajte dok ne dobijete četiri sloja. Svaki put ga ostavite da malo odstoji između valjanja. Posljednji put razvaljajte ga na prst debljine i izrežite u kockice koje zatim prepolovite kako biste dobili dva trokuta.
U svaku polovicu trokuta stavite pola žličice pekmeza i trokute savijajte u oblik kifilica. Pustite da malo narastu i zatim ih stavite u pećnicu na 180 stupnjeva na 15 do 20 minuta. Kad su pečeni, pospite ih šećerom u prahu.
Vanilin kiflice
Sastojci:
• 25 dag oštrog brašna
• 7 dag šećera
• 10 dag mljevenih oraha (ili badema)
• malo soli
• 1 jaje
• 20 dag Zvijezda Stolni s aromom vanilije
• 3 vanilin šećera
Priprema:
Na dasku ili stol posipajte malo brašna, soli, mljevenih oraha, šećera i Zvijezda Stolni koji prije toga narežite na tanke listiće kako bi ga lakše zamijesili.
Kad ste zamijesili tijesto, narežite ga na manje dijelove i od svakog komada izvaljajte kiflice, Ako imate drugu vrstu kalupa, slobodno ga upotrijebite. Ne moraju biti kiflice, mogu biti zvjezdice ili mjesec.
Stavite ih na masni papir i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Desetak minuta sasvim je dovoljno. Izvadite ih čim vidite da su dobili boju. Kad se ohlade, pospite ih šećerom u prahu.
Breskvice
Sastojci:
Tijesto:
• 200 grama šećera
• 3 jaja
• 12 žlica ulja
• 2 žlice ruma
• 2 vanilin šećera
• 50 dag oštrog brašna
• pola praška za pecivo
Punjenje:
• 3 žlice marmelade od breskve
• 2 žlice ruma
• 50 grama mljevenih oraha
• mrvice od izdubljenih breskvica
Priprema:
Prvo umutite šećer, vanilin šećer i jaja te zatim polako dodajte ulje i rum. Dok miješate, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ostavite tijesto da odleži na hladnom pola sata.
Rukama oblikujte kuglice na veličinu većeg lješnjaka. Pecite ih 20 minuta na pećnici zagrijanoj na 180 C. Dok su još tople, izdubite ih, napunite nadjevom i spojite natrag. Uvaljajte ih u krupni šećer. Kako biste dobili boju, umočite ih u sirup od višanja ili jagoda. Nakon toga pričekajte da se dobro osuše. Breskvice su spremne za blagdanski stol.