Ova pita je zaista posebna. Kremasta je i lagana, i slatka i kisela…I što je najbolje, jednostavna za pripremu!
Od nekoliko osnovnih namirnica i domaćih limuna nastane ovo slatko čudo, a kako se ono radi pokazao nam je Tin, učenik Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu.
Pita od limuna (Lemon meringue pie)
Sastojci za tijesto:
- 120 g Zvijezda Stolnog s maslacem
- 60 g šećera u prahu
- 180 g glatkog brašna
- Sol
- 2 žumanjka
Zvijezda Stolni s maslacem pomiješamo sa šećerom i brašnom, dodamo sol i žumanjke. Zamijesimo tijesto i stavimo odmarati u hladnjak oko 30 minuta.
Sastojci za kremu:
- 2 limuna
- 2 kom jaja i 3 žumanjka
- 150 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
Sastojci za snijeg od bjelanjaka:
- 3 bjelanjka
- 100 g šećera u prahu i
- 1 žličica škrobnog brašna
Odmoreno tijesto razvaljamo u veličini kalupa za torte. Utisnemo na podlogu. Pečemo oko 15 minuta na 180 stupnjeva.
Za kremu jaja i žumanjke sa šećerom pjenasto izlupamo, dodamo limunovu koricu i sok od dva limuna i slatko vrhnje. Kremu sipamo na pečeno tijesto i pečemo još 20 -30 minuta na 180 stupnjeva.
Na hladno dodamo snijeg od bjelanjaka i naglo zapečemo da se dobije korica.
Uživajte!