Svaka zemlja ima svoje uskrsne običaje. Dok se kod nas ljudi počaste pincom ili orahnjačom, drugdje se pripremaju potpuno različite slastice. Ako želite ovoga Uskrsa iznenaditi obitelj i goste nekim novim okusima, pogledajte naš popis i inspirirajte se ovim slatkim uskrsnim okusima Europe.
ITALIJA: Columba di Pasqua
Columba di Pasqua, ili uskrsna golubica, je tradicionalni talijanski blagdanski kolač. Tijesto sadrži koricu naranče i limuna, a izvana je ukrašen bademima i šećerom. Ovaj kolač je okusom sličan tradicionalnom pannetonneu, ali u obliku koji simbolizira mir i Duha Svetoga. Ako želite da vaša blagdanska trpeza dobije malo talijanskog šarma, s ovim kolačem nećete pogriješiti.
FINSKA: Mämmi
Ovaj desert sigurno odstupa od svega onoga na što smo navikli u blagdanskom periodu. Mämmi se tradicionalno poslužuje u vrijeme Uskrsa, a za pripremu vam treba voda, raženo brašno, sol, sok od citrusa ili narančina korica i sirup od melase. Ima teksturu sličnu gustom pudingu te se poslužuje uz mlijeko, vrhnje, džem ili kremu od vanilije.
ŠPANJOLSKA: Rosquillas
Rosquillas su slastice koje izgledom i okusom podsjećaju na naše krafne. Postoji više verzija ovih krafni, ali klasični recept se sastoji od kombinacije jaja, šećera, mlijeka, ulja, limunske korice, brašna, praška za pecivo i likera od anisa, što ovom desertu daje jedinstveni okus.
RUSIJA: Paskha
Ako volite cheesecake, onda ćete obožavati ovaj desert. Paskha dolazi iz Rusije i tradicionalno se poslužuje u obliku piramide. Sir je glavni sastojak ovog jela, a ovisno o receptu, u njega se još dodaju sastojci poput maslaca, jaja, kiselog vrhnja, grožđica, badema, vanilije, začina i kandiranog voća.
ENGLESKA: Simnel cake
Ovaj voćni kolač dolazi iz Engleske i poslužuje se još od srednjeg vijeka. U tradicionalni recept ide brašno, šećer, maslac, jaja, začini, suho i kandirano voće, a ono po čemu je ovaj kolač najprepoznatljiviji jesu kuglice od marcipana koje se slažu na vrh biskvita. Kuglice imaju i simbolično značenje jer one predstavljaju Isusove apostole.
POLJSKA: Babka
Babka, odnosno bakin kolač, omiljena je poljska slastica koja se radi u vrijeme Uskrsa. U prošlosti se uglavnom koristio voćni nadjev, ali danas se najčešće priprema s čokoladom. Također, s nadjevom se uvijek možete poigrati i dodati namirnice koje volite ili u tom momentu imate doma, poput oraha, badema ili lješnjaka.