Znate li onaj osjećaj kad niste sigurni jede li vam se slatko ili slano? Naša Leona ima savršen recept baš za takve trenutke. Njezino tijesto od svježeg sira super funkcionira u obje varijante, a za sve vam je potrebno samo nekoliko sastojaka. Slatke i slane pogačice su ispale tako mekane i ukusne, da se nismo mogli odlučiti koje su bolje. Isprobajte i vi!
Tijesto:
- 250 g Zvijezda stolni
- 500 g svježeg sira
- 400 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žličice soli
Premaz:
- 1 jaje
- sezam
Slatki nadjev:
- marmelada
Priprema:
Pomiješati brašno, sol i prašak za pecivo, dodati sir i Zvijezda stolni sobne temperature. Zamijesiti sastojke i ostavite da se malo odmori.
Pobrašniti površinu pa izvaljati tijesto na debljinu od 1 centimetra. Kalupom ili čašom po izboru napraviti pogačice i složiti ih na papir za pečenje.
Prije pečenja premazati jajem i po želji posuti sezamom.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190° 20 – 30 minuta dok ne poprime zlatno smeđu boju.
Za slatku verziju istog recepta, u sir dodati 10 dkg šećera.
Izvaljati kao i slanu verziju. Nakon oblikovanja pogačica kalupom, svaku od njih premazati pekmezom po izboru te poklopiti drugom pogačicom. Premazati jajem.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190° 20 – 30 minuta dok ne poprime zlatno smeđu boju.
Ako tražite još inspiracije za ljetne zalogaje, bacite oko ovdje.