Kolači od maka mnogima su prvi izbor kad su u pitanju slastice. Uglavnom su jednostavni za pripremu i razgrabe se odmah. Također, mak se odlično slaže s drugim namirnicama poput jabuke ili čokolade pa se uvijek možete poigrati s receptom i dodati one sastojke koje imate doma.
Koliko kolači od maka mogu biti fini, pokazala nam je i Daniela, učenica Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu. Pogledajte i isprobajte njenu slatku kreaciju.
Recept za tart od maka
Sastojci za tijesto:
- 150 g Zvijezda Stolnog,
- 200g brašna (glatko),
- 50 g šećera u prahu,
- 2 žlice hladne vode
- malo soli
Hladni Zvijezda Stolni umiješamo u brašno i šećer u prahu, dodamo vodu i sol. Tijesto odmorimo u hladnjaku. Odmoreno tijesto razvaljamo u veličini niskog kalupa 24cm, pečemo 10 minuta na 180 stupnjeva. Pečeno punimo nadjevom.
Sastojci za nadjev:
- 200m slatkog vrhnja,
- 50 g šećera,
- 120g čokolade,
- 100g mljevenog maka,
- 2 kom jaja
- kora od naranče
Slatko vrhnje i šećer kuhamo da zakipi, zatim skinemo sa vatre, dodamo sitno narezanu čokoladu da se otopi, kad se prohladi dodamo mak, jaja i koricu od naranče. Gotovu smjesu ulijemo u pečenu podlogu. Peći još 15- 20 minuta na 180 stupnjeva.